HS: Myös liittoutuneiden sotilaat syyllistyivät raiskauksiin Saksassa

ELOKUVATEATTEREISSA pyörii parhaillaan Viattomat-niminen filmi, joka perustuu tositarinaan. Elokuva kertoo puolalaisista nunnista, jotka neuvostosotilaat raiskasivat toisen maailmansodan lopulla.

Helsingin Sanomien jutun mukaan sota-aikana ja pian sen jälkeen tapahtuneista raiskauksista vaiettiin pitkään. Piti odottaa 1990-luvulle tai oikeastaan 2000-luvulle saakka, ennen kuin aiheesta alettiin puhua enemmän.

EIKÄ raiskauksia tehnyt pelkästään neuvostoarmeija. Myös muut liittoutuneiden joukot syyllistyivät seksuaaliseen väkivaltaan. Saksalaisnaisia raiskasivat yhtä hyvin amerikkalaiset kuin ranskalaisetkin – jostain syystä vain britit harvemmin.

Miriam Gebhardtin kirja Ja sitten tulivat sotilaat (2015) on viimeisimpiä aiheesta tehtyjä tutkimuksia. Teos ilmestyi viime vuonna suomeksi.

Puna-armeijan barbaarimaisista raiskauksista on tullut Saksassa stereotypia, Gebhardt sanoo.

”Useimmat tämän päivän saksalaiset syyttävät sotaan liittyneistä seksuaalirikoksista yksinomaan neuvostosotilaita.”

”Vain harvat tietävät, että joukkoraiskauksiin syyllistyivät myös Yhdysvaltain joukot, samoin Ranskan armeijan sotilaat. Toisin kuin puna-armeijan rikokset, nämä väkivallanteot eivät ole juurtuneet saksalaisten yhteiseen muistiin.”

 

Koko juttu:

 http://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005088912.html