Serlachius-museo vetää väkeä Mänttään

Vuoden Kotimaan Matkailuyritykseksi 2016 valittu Serlachius-museot on nopeasti kasvanut vahvaksi vetonaulaksi Mäntän seudulla.

Tunnustus annettiin Kotimaan Matkailumessuilla viikonvaihteessa. Valintaraati korosti perusteluissaan museoiden tarjoamia mieleenpainuvia hetkiä palkitun arkkitehtuurin, suomalaisen kultakauden taiteen mestareiden ja nykytaiteen huippujen sekä hyvän ruoan parissa. Museovierailun ainutlaatuisuudesta kiiteltiin myös ympäröivää järviluontoa sekä vahvasti aistittavaa historiallista patruuna-aikaa.

– Mänttä on noussut kertaheitolla Suomen museomaailman kirkkaimpien tähtien joukkoon. Pieni pohjoispirkanmaalainen kaupunki on muuttanut imagoaan hetkessä paperikylästä sykkiväksi taidekaupungiksi. Serlachius-museoiden yli 100 000 vuotuisella kävijällä on merkittävä taloudellinen vaikutus Mänttä-Vilppulalle. Se on lisännyt paikkakunnan tunnettuutta, matkailijoiden määrää, hotellien käyttöastetta ja muiden kulttuuritapahtumien kävijämääriä, kertoo valintaraadin puheenjohtaja Jari Ahjoharju.

Raati korosti, että museoiden toimiessa veturina kaupungin matkailuyritysten yhteistyö on saavuttanut aivan uudenlaiset mittasuhteet. Kulttuuri- ja matkailutoimijoiden sekä kaupungin keskinäinen yhteistyö on aktiivista ja kehittynyttä.

Serlachius-museoiden kehittämispäällikkö Päivi Viherkoski uskoo, että Mäntässä on valittu oikea tie.
– Teimme aikanaan tietoisen valinnan ja lähdimme korkeatasoisen näyttelytoiminnan ja ison rakennusinvestoinnin rinnalla kehittämään museota myös matkailukohteena. On pitänyt uskoa siihen, että valtavirroista syrjässä sijaitseva museo voi kiinnostaa yleisöä ja saada matkailijat liikkeelle. Nyt voimme hyvällä syyllä sanoa, että emme sijaitse vain syrjässä, vaan sopivasti syrjässä.