HS: Himmlerin päiväkirjat paljastavat kuinka arkisesti natsijohtaja suhtautui valvomaansa massamurhaan

Natsijohtaja Heinrich Himmlerin päiväkirjat on löydetty Venäjältä puolustusministeriön arkistoista. Asiasta kertoo Helsingin Sanomat.

Britannian yleisradioyhtiö BBC on verrannut löytöä merkittävyydessä Natsi-Saksan propagandaministeri Joseph Goebbelsin päiväkirjojen löytymiseen.

Päiväkirjoihin perehtynyt saksalaistutkija Matthias Uhl kertoi BBC:lle olevansa järkyttynyt siitä, miten huolehtivasti Himmler kirjoitti johtamistaan SS-joukoista ja läheisistään samaan aikaan, kun oli vastuussa tuhoamis- ja keskitysleirien massamurhasta.

Helsingin Sanomien mukaan yhtenä päivänä Himmler muun muassa kirjoitti käyneensä hieronnassa ennen kuin määräsi kymmenen puolalaisen teloituksen.

Tutkittavana ovat päiväkirjat vuosilta 1938, 1943 ja 1944, ja ne aiotaan julkaista kirjana ensi vuoden aikana. Tutkijat ovat jo aiemmin tutkineet Goebbelsin sota-ajan päiväkirjoja vuosilta 1941, 1942 ja 1945, mutta nyt löytyneiden päiväkirjojen uskottiin kadonneen.

Heinrich Himmler oli Natsi-Saksan vaikutusvaltaisimpia poliitikoita. Hän johti SS-joukkoja ja pelättyä turvallisuuspoliisi Gestapoa ja vastasi keskitys- ja tuhoamisleirien organisoimisesta.

 Saksalainen johtaja Himmler kävi Suomessa kahdesti. Kenraali Hjalmar Siilasvuon esikunnassa. Kananaisissa hän vierailu maaliskuussa 1943. (SA-kuvat)
Natsijohtaja Heinrich Himmler kävi Suomessa kahdesti. Kenraali Hjalmar Siilasvuon esikunnassa. Kananaisissa hän vierailu maaliskuussa 1943. (SA-kuvat)