Petri Hakkarainen Helsingin Sanomissa: Pitäisikö valtion­päämiehellä olla tukenaan menneisyyden asian­tuntijoita?

PITÄISIKÖ 2010-luvun valtion­päämiehellä olla tukenaan myös menneisyyden asiantuntijoita, kysyy Petri Hakkarainen kolumnissaan Helsingin Sanomissa (10.1. 2017)

Hakkaraisen mukaan Harvardin yliopiston nimekkäät tutkijat Graham Allison ja Niall Ferguson ehdottivat Yhdysvaltain presidentinvaalien alla historiallisten neuvonantajien neuvoston perustamista Valkoiseen taloon. Mallia oli otettu taloudellisten neuvonantajien neuvostosta, jollaiseen jokainen Yhdysvaltain sodanjälkeinen presidentti Harry Trumanista lähtien on voinut nojata.

Kirjoittaja muistuttaa, että kahden kuukauden takaisten vaalien lopputulos tunnetaan. Ensi viikolla Washingtonissa virkavalansa vannova Yhdysvaltain 45. presidentti ei ole osoittanut erityistä taipumusta historialliseen herkkyyteen, vaikka hän menneen suuruuden palauttamisesta mielellään puhuukin. Monenlaisia muutoksia on lupa odottaa, mutta uusi historianeuvosto tuskin on asialistan kärjessä.

USEIDEN menneiden tapahtuma­kulkujen ja nykytilanteen välisten erojen ja yhtäläisyyksien analyyttinen vertailu on Hakkaraisen mukaan  historiallista ajattelua parhaimmillaan. Historiallinen ajattelu auttaa ymmärtämään, ettei nykyhetkessä turhauttava monimutkaisuus ja arvaamattomuus suinkaan ole ennenkokematonta – ja voi samalla tuottaa luovia ideoita ajankohtaisiin tarpeisiin. Historiasta on turha odottaa valmiita reseptejä tai patenttiratkaisuja, mutta historioitsijoiden asiantuntemus on liian arvokasta tyystin sivuutettavaksi, Hakkarainen kirjoittaa.

Kolumni ”Sovellettua historiaa politiikan tueksi” on luettavissa kokonaisuudessaan seuraavasta osoitteesta: http://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005038398.html?share=aed05c6b02dba0b6540e44ee49a17fec