AL: Ville Kivimäki työryhmineen sai 150 000 euroa suomalaisten sodan kokemushistorian tutkimukseen

Suomen Kulttuurirahasto jakoi maanantai-iltana 25 miljoonaa euroa tieteeseen ja taiteeseen. Aamulehden mukaan iso 150 000 euron potti osui  tamperelaiselle työryhmälle, joita johtaa filosofian tohtori Ville Kivimäelle. Apuraha annettiin suuria tietokanta-aineistoja sodan kokemushistoriassa käsittelevään tutkimukseen.

Kivimäki on aikaisemmin tutkinut sodan tunnehistoriaa. Hänen väitöskirjansa suomenkielinen versio Murtuneet mielet: Taistelu suomalaissotilaiden hermoista 1939–1945 voitti vuoden 2013 Tieto-Finlandian.

Kivimäki kuuluu myös Mikkeliin perusteilla olevan Sodan ja rauhan keskus Muistin asiantuntijaryhmään.

Nyt työryhmällä on kolme isoa aineistokokonaisuutta. Yhden niistä muodostavat sota-ajan valokuvat. Kuvia analysoi Anssi Männistö Tampereelta. Toinen tärkeä kokonaisuus ovat sota-ajan kirjeaineistot, jotka ovat Tampereen Yliopiston Kansanperinteen arkistossa. Ilari Taskinen analysoi kirjeitä tekeillä olevassa väitöskirjassaan. Kolmantena aineistona on tietokanta sodassa puolustusvoimien palveluksessa kuolleista suomalaisista ihmisistä. Sen on koonnut yhteen Kansallisarkisto. Tätä analysoi Kivimäki.

– Katsomme, miten suurten aineistojen kautta pääsisi kiinni sotakokemukseen. Miten aineistoja voitaisiin visualisoida ja esittää laajalle yleisölle? Miten niitä voitaisiin käyttää opetukseen esimerkiksi lukioissa ja museopedagogiikassa?, Kivimäki luonnekthii Aamulehden mukaan.

Kirjeaineisto on kansainvälisestikin laaja. Työryhmää kiinnostavat esimerkiksi, millaiset tunnesiteet kannattelivat sotilaita.