Sodan ja rauhan keskus Muistin valmisteluvastuu Mikkelin kaupungille

Sodan ja rauhan keskus Muistin valmisteluvastuu siirtyy Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:ltä Mikkelin kaupungille. Mikkelin kaupungin ja Etelä-Savon maakuntaliiton/EU:n rahoittama Sotahistoria – menneisyys innovaatioympäristönä -hanke päättyi vuodenvaihteessa, jonka jälkeen Mikkelin kaupunki on rahoittanut valmistelua. Muistin kokonaisrahoituksesta odotetaan päätöksiä kevään kuluessa.

”Sodan ja rauhan keskus Muistin rahoitus on edennyt, hitaammin kuin keväällä 2017 suunnittelimme, mutta kuitenkin myönteisessä hengessä,” toteaa  projektipäällikkö Pia Puntanen. ”Olemme jättämässä lisätalousarvioesityksen OKM:lle, ja olemme optimistisia sen etenemisen suhteen.” Eduskunta päättää lisätalousarviosta toukokuussa. ”Myös muita rahoitushakemuksiamme käsitellään kevään kuluessa”, Puntanen jatkaa.

”Sodan ja rauhan keskus Muisti on kokonaisuus, jota on katsottava matkailun, digitaalisuuden ja kansallisen kulttuuriperinnön esittelyn ja säilyttämisen näkökulmasta. Luontevat yhteydet Päämajakaupungin historiaan, Mikkelin arkistoklusteriin ja uuden teknologian suomat mahdollisuudet tekevät Muistista vetovoimaisen käyntikohteen, jolla on alueen elinvoimaa ja aluetaloutta vahvistava merkitys”, sanoo Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n toimitusjohtaja Juha Kauppinen.

Eduskunta myönsi Sodan ja rauhan keskus Muistin perustamiseen joulukuussa 300 000 euroa. Mikkelin kaupunki vastaa Päämajatalon muutostöistä, joihin OKM on varannut viime keväänä 30 % rakennuskustannuksista, 600 000 €. Kaikkiaan noin 6 M€ hankkeen rahoituksesta on olemassa runsaat puolet.

Mikkelin kaupungilla Sodan ja rauhan keskus Muistin etenemisestä vastaa strategia- ja kehityspäällikkö Aki Kauranen yhteistyössä museotoimen kanssa. Päämajamuseon amanuenssi Olli-Pekka Leskinen toimi Muisti-hankkeen näyttelyasiantuntijana Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:ssä. Päämajamuseon toiminnassa edetään Muisti-hankkeessa viitoitetulla uralla. Loppuvuodesta museossa tullaan mm. näkemään lisätyn todellisuuden keinoin (AR) elävöitetty Mannerheimin työhuone.